Comment

Kusttoerisme kende gouden 2015

Het provinciebedrijf Westtoer heeft een vrij positieve balans opgemaakt over het kusttoerisme in 2015. Het was zonder meer een gouden jaar, zoals de cijfers aantonen. Het kusttoerisme is een belangrijke economische sector. Het dagtoerisme en het verblijfstoerisme zorgden samen voor een omzet van 2,7 miljard euro. De zomer is goed voor 30 à 40 procent van de bestedingen. Ongeveer 25 procent van de omzet gebeurt in de laatste vier maanden van het jaar.   

Meer dan 17 miljoen dagtoeristen hebben in 2015 de Kust als bestemming voor een kort verblijf gekozen. In juli en augustus kwamen 6,2 miljoen dagtoeristen naar de Kust. Dit is 5 procent meer dan vorig jaar. Na een lange periode van stagnatie, zag Westtoer in 2015 opnieuw een toename van het aantal hotelkamers tot circa 5900 kamers. Hotelondernemers investeren opnieuw in groei, innovatie en kwaliteit om zich met een eigentijds aanbod te onderscheiden.     

De toeristische sector aan de Kust investeert ook in mensen om zich te onderscheiden als gastvrije bestemming. Voor de opleidingen van Westtoer, Horeca Vlaanderen en Horeca Vorming werden er in 2015 2758 inschrijvingen genoteerd door toeristische ondernemers. Tot slot: aan de Kust was het in 2015 ook aanzienlijk zonniger dan in Ukkel. Wie aan zee was, kreeg liefst 200 uren meer zon (12 procent beter dan Ukkel). Maar uitzonderlijk is dat niet. Ook in 2014 was er ongeveer 200 uur meer zon aan de Kust. Westtoer besluit: de Kust is zonder twijfel de zonnigste plek in Vlaanderen.

Bron: Made In West-Vlaanderen, Karel Cambien, 3 januari 2016

Comment

Comment

Haven Zeebrugge krijgt nieuwe autokaai

Het Brugse stadsbestuur heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding van de autoterminal in de haven van Zeebrugge. De werken aan de nieuwe kaaimuur Zuidelijk Kanaaldok in Zeebrugge kunnen nu definitief van start gaan. De uitbreiding van de infrastructuur is noodzakelijk gezien de alsmaar stijgende autotrafieken. De nieuwe kaaimuur wordt gebouwd aan de Hanze-terminal van International Car Operators (ICO). Deze derde terminal van ICO in Zeebrugge werd in 2014 in gebruik genomen. Het gaat concreet om een verlenging van de huidige kaaimuur in het zuidelijk kanaaldok 200 meter naar het zuiden (landinwaarts) en een retour van 172 meter naar het westen (dokuiteinde). De bouw van de kaaimuur en de baggerwerken zullen naar verwachting begin 2017 klaar zijn.

Zeebrugge is wereldwijd de belangrijkste haven voor de export en import van nieuwe wagens. Het record bedraagt 2,2 miljoen behandelde eenheden op jaarbasis (cijfers 2014). De nieuwe wagens worden zowel binnen Europa als wereldwijd verscheept. Alle grote automerken hebben hun vertrouwen gesteld in Zeebrugge. Dit niet alleen voor het transport van het afgewerkte product, maar ook voor het transport van auto-onderdelen en wisselstukken tussen de verschillende assemblagebedrijven in Europa. Zeebrugge stelt vandaag 300 hectare ter beschikking van de autosector.

Bron: Made In West-Vlaanderen, Karel Cambien, 5 januari 2016

Comment

Comment

Belegger houdt Belgische woningmarkt overeind

Ondanks de sterke daling van de hypothecaire kredieten bleef het aantal vastgoedtransacties in 2013 op peil en bleven de prijzen nog wat verder stijgen. Het vierde kwartaal was opvallend sterk. Dat blijkt althans uit de notarisbarometer. 

De notarissen noteerden in het vierde kwartaal een stijging van het aantal transacties met 4,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. 

Het aantal vastgoedtransacties in heel 2013 bleef gelijklopend met 2012 (-0,1 procent). In Vlaanderen was er een stijging (+1,1 procent) qua aantal transacties. 

Het afgelopen jaar werd een appartement in België gemiddeld verkocht aan 204.181 euro, 

De sterke cijfers van de notarisbarometer staan in schril contrast met de daling van het aantal hypothecaire kredieten (-8 procent). Vooral in de tweede helft van het jaar was die daling van woningleningen sterk. "Het is duidelijk dat steeds meer mensen de lage rente op het spaarboekje niet meer zien zitten en kiezen voor een belegging in vastgoed", is de eerste reactie van Bart Van Opstal, notaris en drijvende kracht achter de uitbouw van de notarisbarometer. 

De cijfers van de notarisbarometer worden door experten vooral gezien als waardevol als een ‘eerste indicator’, in het bijzonder op het vlak van de trend in het aantal transacties. 

 

bron: Trends.be 15-01-2014

Comment

Comment

Belgisch vastgoed ook in 2014 in de lift bij investeerders

Uit een nieuw Europees onderzoek door EY, blijkt dat België opnieuw goed scoort als locatie voor vastgoedinvesteringen.

Volgens de ‘Trend Indicator Real Estate Assets Investment 2014’ vindt 80% van de respondenten ons land een aantrekkelijke locatie voor investeringen in vastgoed.

Voor het volledige artikel klik hier

Comment