Ondanks de sterke daling van de hypothecaire kredieten bleef het aantal vastgoedtransacties in 2013 op peil en bleven de prijzen nog wat verder stijgen. Het vierde kwartaal was opvallend sterk. Dat blijkt althans uit de notarisbarometer. 

De notarissen noteerden in het vierde kwartaal een stijging van het aantal transacties met 4,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. 

Het aantal vastgoedtransacties in heel 2013 bleef gelijklopend met 2012 (-0,1 procent). In Vlaanderen was er een stijging (+1,1 procent) qua aantal transacties. 

Het afgelopen jaar werd een appartement in België gemiddeld verkocht aan 204.181 euro, 

De sterke cijfers van de notarisbarometer staan in schril contrast met de daling van het aantal hypothecaire kredieten (-8 procent). Vooral in de tweede helft van het jaar was die daling van woningleningen sterk. "Het is duidelijk dat steeds meer mensen de lage rente op het spaarboekje niet meer zien zitten en kiezen voor een belegging in vastgoed", is de eerste reactie van Bart Van Opstal, notaris en drijvende kracht achter de uitbouw van de notarisbarometer. 

De cijfers van de notarisbarometer worden door experten vooral gezien als waardevol als een ‘eerste indicator’, in het bijzonder op het vlak van de trend in het aantal transacties. 

 

bron: Trends.be 15-01-2014

Comment