Het provinciebedrijf Westtoer heeft een vrij positieve balans opgemaakt over het kusttoerisme in 2015. Het was zonder meer een gouden jaar, zoals de cijfers aantonen. Het kusttoerisme is een belangrijke economische sector. Het dagtoerisme en het verblijfstoerisme zorgden samen voor een omzet van 2,7 miljard euro. De zomer is goed voor 30 à 40 procent van de bestedingen. Ongeveer 25 procent van de omzet gebeurt in de laatste vier maanden van het jaar.   

Meer dan 17 miljoen dagtoeristen hebben in 2015 de Kust als bestemming voor een kort verblijf gekozen. In juli en augustus kwamen 6,2 miljoen dagtoeristen naar de Kust. Dit is 5 procent meer dan vorig jaar. Na een lange periode van stagnatie, zag Westtoer in 2015 opnieuw een toename van het aantal hotelkamers tot circa 5900 kamers. Hotelondernemers investeren opnieuw in groei, innovatie en kwaliteit om zich met een eigentijds aanbod te onderscheiden.     

De toeristische sector aan de Kust investeert ook in mensen om zich te onderscheiden als gastvrije bestemming. Voor de opleidingen van Westtoer, Horeca Vlaanderen en Horeca Vorming werden er in 2015 2758 inschrijvingen genoteerd door toeristische ondernemers. Tot slot: aan de Kust was het in 2015 ook aanzienlijk zonniger dan in Ukkel. Wie aan zee was, kreeg liefst 200 uren meer zon (12 procent beter dan Ukkel). Maar uitzonderlijk is dat niet. Ook in 2014 was er ongeveer 200 uur meer zon aan de Kust. Westtoer besluit: de Kust is zonder twijfel de zonnigste plek in Vlaanderen.

Bron: Made In West-Vlaanderen, Karel Cambien, 3 januari 2016

Comment